Charitní středisko sv. Kryštofa - mobilní hospic a domácí péče

Charvátská 785/8, 700 30 Ostrava-Jih, Výškovice (budova Hospice sv. Lukáše)
Mobilní hospic a domácí péče - sv. Kryštof

Telefon: 733 676 601, 599 508 505
E-mail: krystof@ostrava.charita.cz
Vrchní sestra: Mgr. Monika Kunčická (přijetí do zdravotní péče)
Telefon - vrchní sestra:

Vedoucí střediska:
Bc. Dagmar Máchová
E-mail - vedoucí střediska: dagmar.machova@ostrava.charita.cz
Charitní středisko sv. Kryštofa - mobilní hospic a ošetřovatelská službaTelefon - vedoucí střediska: 732 619 544
Počet zaměstnanců:
5,31 (přepočet k 31. 12. 2023)
Kapacita služby (okamžitá): 4 klienti
Počet návštěv v r. 2023:
4 108 (11 698 výkonů)
Počet klientů v r. 2023: 220 (105 mobilní hospic, 115 domácí péče)
Datum založení střediska: 1. 9. 1991 (1. 1. 2003 - mobilní hospic)

CHCI PODPOŘIT SLUŽBU

Propagační leták - Charitní středisko sv. Kryštofa
Propagační leták - Hospicové služby Charity Ostrava
Katalog kompenzačních pomůcek
Ceník při zapůjčení kompenzačních pomůcek
Informace pro uživatele zdravotní mobilní hospicové služby o zpracování osobních údajů

Jak pečovat o nemocného v domácím prostředí - aktuální termíny semináře

"Co srdce rozdá, neztrácí. Je to uloženo v srdcích druhých lidí."
Robin St. John

VEŘEJNÝ ZÁVAZEK

POSLÁNÍ

Posláním mobilního hospice sv. Kryštofa je zajišťování péče o osoby v terminálním (závěrečném) stádiu života. Tedy o nemocné, jejichž nemoc již nereaguje na kurativní léčbu. Služba je zajišťována terénní formou přímo v domácím prostředí pacienta. Klientům mobilního hospice poskytujeme péči 24 hodin denně, 7 dní v týdnu (pohotovost na telefonu). Služby jsou pro klienty poskytovány bezplatně. Náklady jsou hrazeny ze zdravotního pojištění a dalších zdrojů. Službu zajišťujeme v Ostravě a okolí s dojezdem do 35 km.

CÍL

Mobilní hospic a ošetřovatelská služba - sv. KryštofCílem služby je zajistit důstojné prožívání života a aby mohl nemocný člověk i v jeho posledním období zůstat doma, ve svém známém prostředí, aby netrpěl bolestí či jinými obtížemi a nezůstal osamocen. Službu poskytujeme ve spolupráci s lékařem onkologem, který ve spolupráci s praktickým lékařem vede symptomatickou léčbu. Řešíme také psychologické, sociální a duchovní potřeby, snažíme se tak zajistit co nejlepší kvalitu života umírajících a podporu jejich rodin.

DOSTUPNOST SLUŽBY

Přijetí klienta do služby probíhá na základě indikace ošetřujícího lékaře. Klientům mobilního hospice poskytujeme péči 24 hodin denně, 7 dní v týdnu (pohotovost na telefonu). Služby jsou pro klienty poskytovány bezplatně. Náklady jsou hrazeny ze zdravotního pojištění a dalších zdrojů. Službu zajišťujeme v Ostravě a okolním regionu s dojezdem cca do 35 km.

POSLÁNÍ

Mobilní hospic a ošetřovatelská služba - sv. KryštofPosláním domácí péče sv. Kryštofa je umožnit člověku setrvat co nejdéle v jeho vlastním, domácím prostředí a pomoci mu tak zachovat si svůj životní styl a samostatnost. Služby poskytujeme seniorům, osobám se zdravotním postižením nebo s chronickým onemocněním, kteří nejsou schopni uspokojit své bio-psycho-sociální potřeby sami nebo s pomocí své rodiny. Služba je zajišťována terénní formou přímo v domácnosti klienta. Péči poskytujeme na základě indikace praktického lékaře nebo ošetřujícího lékaře při hospitalizaci a je zcela hrazena zdravotními pojišťovnami.

CÍL

Mobilní hospic a ošetřovatelská služba - sv. KryštofCílem práce domácí péče je umožnit člověku setrvat co nejdéle ve svém vlastním domácím prostředí a zachovat si svůj vlastní životní styl. Smyslem našich služeb je udržení maximální možné samostatnosti a soběstačnosti nejen seniorů, ale i osob se zdravotním postižením nebo s chronickým onemocněním, kteří nejsou schopni uspokojit své bio-psycho-sociální potřeby sami nebo s pomocí své rodiny.

Prováděné ošetřovatelské výkony Mobilního hospice a Domácí péče sv. Kryštofa:

• odběry krveMobilní hospic a ošetřovatelská služba - sv. Kryštof
  • aplikace injekcí
  • ošetření ran
  • ošetření stomií
  • péče o močové katétry
  • péče o žaludeční sondy
  • aplikace infuzí k zajištění hydratace
  • měření krevního tlaku a glykémie
  • ošetřovatelská rehabilitace
  • zaškolení členů rodiny v ošetřování nemocného
  • zapůjčení kompenzačních pomůcek a zaškolení
  • bezplatné sociální poradenství (i pro pečující, rodinu klienta)
  • doprovázení, aby klient nezůstal osamocen.

Službu poskytují:

• 3 lékaři (týká se klientů Mobilního hospice)
  • 6 zdravotních sester
  • psycholog, kněz, sociální pracovník (zaměstnanci Charitní hospicové poradny a poradny pro pečující)

Mobilní hospic a ošetřovatelská služba - sv. KryštofDále nabízíme:

Příběh:
S panem Aloisem a jeho manželkou jsem se poprvé setkala v létě v rámci přijímací návštěvy pro poskytování služby mobilního hospice. Pana Aloise právě propustili z nemocnice. Seděli jsme na terase jejich rodinného domu a povídali si o situaci, do které se kvůli jeho onemocnění dostali. Od první chvíle byla cítit láskyplná atmosféra, která u nich doma panovala. I přes předpoklad rychlé progrese stavu byl pan Alois dlouho relativně stabilní a bez výraznějších potíží trávil čas se svými blízkými. Pokaždé, když jsme přijely na kontrolu jeho zdravotního stavu, nás čekalo vřelé přivítání a cítily jsme se u nich jako doma. Když se před Vánoci začal stav pana Aloise zhoršovat, do péče se více zapojily i jejich děti. Také naše péče byla mnohem intenzivnější. Všechny nenadálé situace se však vždy podařilo v poklidu vyřešit a Vánoce pan Alois strávil v kruhu své rodiny. Klidný byl i závěr jeho života. Pan Alois zemřel ve spánku v přítomnosti své milované manželky a dcery.

Registrace zdravotních služeb Charity OstravaCharitou Ostrava poskytované zdravotní služby dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (2 služby) jsou registrovány Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. (Registr poskytovatelů zdravotních služeb).

Akreditace Ministerstva zdravotnicví ČRCharita Ostrava je na pracovišti Charitní středisko sv. Kryštofa - mobilní hospic a domácí péče držitelem akreditace Ministerstva zdravotnictví ČR pro uskutečňování praktické části OM 5 vzdělávacího programu pro obor specializačního vzdělávání "Všeobecná sestra - ošetřovatelská péče v geriatrii"  pro období 1. 1. 2021 - 31. 12. 2025. Více o akreditovaném vzdělávání

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje,
měst a obcí: Vratimov, Šenov, Paskov, Václavovice.

Statutární město Ostrava        Moravskoslezský kraj

Vratimov           Šenov        Paskov       Vaclavovice

Realizaci projektu podporuje Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ

Magnetky pro hospicové služby

MAGNETKY PRO HOSPICOVÉ SLUŽBY:

Magnetky s logem mobilního hospice sv. Kryštofa a dalších hospicových služeb jsou k dispozici v recepci Hospice sv. Lukáše.