PORADNA CHARITY OSTRAVA

Jeremenkova 154/8, 703 00 Ostrava-Vítkovice

Poradna Charity Ostrava

Kde nás najdete:
Vystoupíte na zast. MHD Mírové náměstí. Sídlíme v budově z cihel přímo za kostelem, vchod do Poradny je z levé strany, naproti je zdravotní pojišťovna. U zelených vrat při vstupu je potřeba zvonit na vrchní zvonek.

Informace pro uživatele Poradny Charity Ostrava
Anonymní dotazník pro klienty 2018
Vyhodnocení dotazníkového šetření 2017

22.1.2016 Beseda: Poradna pro seniory (Dobré ráno, od 6:04 min. a dále několik vstupů, 22. 1. 2016, ČT 2)

POSLÁNÍ

Poradna Charity OstravaPosláním Poradny Charity Ostrava je pomoci klientům zorientovat se v jejich obtížné situaci, kterou nedokážou řešit vlastními silami, a hledat její řešení za využití klientových schopností a dovedností.
Prostřednictvím odborného sociálního poradenství je pomoc poskytována bezplatně, důvěrně a nestranně, důležitá je spolupráce s dalšími odborníky a zařízeními podle potřeby a volby klienta.

CÍLE

Hlavní cíle Poradny Charity Ostrava:

1. Pomoci klientům rozpoznat jejich vlastní zdroje pro řešení situace a dát potřebnou podporu pro jejich využívání.
  2. Informovat klienty o jejich právech a povinnostech podle platné legislativy ČR a pomoci tato práva a povinnosti naplňovat.
  3. Vytvořit dostatečně bezpečné a odborné prostředí pro to, aby se klienti mohli ve své situaci zorientovat a nalézt řešení.

CÍLOVÁ SKUPINA

Na poradnu se mohou obrátit všichni lidé od 18 let, kteří vnímají svou situaci jako obtížnou a nedokážou ji v daném okamžiku řešit vlastními silami. Na poradnu se mohou obrátit jednotlivci, v případě rodin a blízkých osob i malé skupiny do 5 osob.

Nejčastěji se jedná o lidi,:

• kteří se ocitli v krizové situaci nebo řeší problémy v mezilidských vztazích
  • kteří ztratili bydlení nebo jsou ohroženi ztrátou bydlení, kteří bydlí v nedůstojných podmínkách
  • kteří jsou ohrožení sociálním vyloučením, kteří žijí v hmotné či existenční nouzi
  • kteří ztratili zaměstnání nebo jsou dlouhodobě nezaměstnaní
  • kteří pocházejí z neúplných rodin a kteří nemají dostatečné vztahové nebo sociální zázemí
  • kteří trpí neznalostí svých práv, povinností a oprávněných zájmů a neumí tato svá práva uplatňovat
  • kteří trpí nedostatkem informací o potřebných sociálních službách nebo jiných organizací
  • kteří z nejrůznějších důvodů nevyužívají plně svých schopností a dovedností k řešení své situace

Poradna Charity OstravaSlužby poradny jsou poskytovány nízkoprahově, tzn. nejsou specializované na konkrétní problematiku ani na úzkou cílovou skupinu, ale mají široký záběr a zasahují do mnoha oblastí lidského života.

Věk klientů není zjišťován, protože jsou služby poskytovány anonymně. Klíčové jsou informace, které klient o sobě sdělí.
Pokud při konzultaci vyjde najevo, že je klient mladší 18 let, je situace individuálně vyhodnocena a podle potřeby je zprostředkována návazná pomoc organizací, které se této věkové skupině věnují (zařízení dle zákona 359/1999 sb. o sociálně-právní ochraně dětí).

ZÁSADY SLUŽBY

• nízkoprahovost (služby poskytujeme k různým problémům, nejsme zaměřeni na konkrétní oblast)

• Poradna Charity Ostravaanonymita (ochrana osobních údajů, mlčenlivost)

• bezplatnost
  • nestrannost (zachování objektivity)
  • spolupráce (dle potřeb; např. s veřejnou správou)
  • princip křesťanských zásad (víra v dobro života a člověka, naděje v perspektivě obtížné situace)

OBLASTI PORADENSTVÍ

• rodina a mezilidské vztahy; rodinné právo (rozvody, výživné, otcovství)
  • sociální zabezpečení (zejména hmotná a existenční nouze; dávky státní sociální podpory, dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky pro osoby se zdravotním znevýhodněním, sociální a zdravotní pojištění, důchody)
  • bydlení (zejména ohrožení ztrátou bydlení a ztráta bydlení; práva a povinnosti pronajímatele a nájemce, nájemní smlouva, nájemné, ukončení nájmu, řešení bytové situace po rozvodu)
  • pracovněprávní vztahy a zaměstnanost (zejména ztráta zaměstnání a pomoc při hledání zaměstnání; práva a povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance, pracovní poměr a způsoby jeho ukončení, odměna za práci, pracovní doba)
  • Poradna Charity Ostravamajetkoprávní vztahy (zejména dědictví, darovací a kupní smlouva, reklamace, společné jmění manželů)
  • dluhové poradenství (zejména práva a povinnosti dlužníka a věřitele, jednání s věřitelem, splátkový kalendář, informace k vymáhání pohledávek, k exekucím či osobnímu bankrotu)

Nabízené poradenství zahrnuje tyto formy pomoci:

• odborné rady a informace
  • pomoc v krizových situacích
  • aktivizace (tj. motivace a podpora klienta k využití vlastních schopností a dovedností)
  • aktivní pomoc (pomoc při vyplňování formulářů, psaní dopisů, žádostí, odvolání)
    asistence při jednání s pracovníky úřadů aj. organizací

KRITÉRIA POSKYTNUTÍ SLUŽBY

• zájem osoby o sociální službu a průběžná aktivní spolupráce na řešení situace
  • schopnost komunikace (s ohledem na případné omezení komunikačních možností klienta - cizinci, zdravotní či psychické překážky)
  • zdravotní stav, který umožňuje návštěvu poradny v 1. patře (týká se pouze osobních konzultací)

PRÁVA A POVINNOSTI KLIENTŮ

Práva klientů:

• právo na získání služeb bez ohledu na pohlaví, rasu, barvu pleti, jazyk, víru a náboženství, politické či jiné smýšlení, národní nebo sociální původ, příslušnost k národnostní menšině, majetek, rod nebo jiné postavení
  • právo na získání kvalifikovaných služeb
  • právo na informace o situaci, kterou klient konzultuje
  • právo vyjádřit své přání, potřeby, názory, připomínky a požadavky, právo vyjadřovat a uplatňovat svou vůli a rozhodnutí při řešení své situace
  • právo odmítnout nabízenou službu nebo odstoupit od spolupráce v průběhu konzultace i bez uvedení důvodu
  • právo na anonymitu
  • právo na ochranu osobních a citlivých údajů
  • právo nahlížet do své osobní dokumentace, která je o něm v zařízení vedena
  • právo na soukromí a bezpečné prostředí
  • právo se spolupodílet a nahlížet do své osobní dokumentace, která je o klientovi v zařízení vedena
  • právo změnit poradkyni, se kterou klient spolupracuje na řešení své situace

Poradkyně respektují a zachovávají základní lidská práva klientů vyplývajících z Všeobecné deklarace lidských práv.

Povinnosti klientů:

• povinnost aktivně se podílet na řešení své situace
  • povinnost chovat se k poradkyním a k ostatním klientům v souladu s pravidly slušného chování a v souladu s obecně závaznými normami společnosti
  • respektovat konzultační hodiny a pořadí klientů ke konzultaci
  • nebýt pod vlivem omamných a psychotropních látek (včetně alkoholu)
  • respektovat zákaz kouření a zákaz přivádění zvířat do prostor střediska

Konzultační hodiny:

*) pouze pro objednané
Právní konzultace probíhají co 14 dní, pouze ve středy dopoledne.
Posledního klienta přijmeme nejpozději 30 min před koncem konzultačních hodin.

PŘIPOMÍNKY A STÍŽNOSTI

K činnosti Poradny Charity Ostrava i k práci poradkyň je možné podávat připomínky a stížnosti, které jsou vnímány jako užitečné podněty ke zlepšení služeb.

Kdo může podávat stížnosti a připomínky? Klient i jiná osoba, jmenovitě i anonymně.
Jak? ústně nebo písemně (e-mailem, dopisem, vzkazem ve „schránce důvěry“ v čekárně Poradny)
Komu? Pracovnicím Poradny, ředitelství Charity Ostrava, nestranným institucím podle zákona č. 349/1999 (veřejný ochránce práv, Český helsinský výbor, Občanské poradny).

Osoba odpovědná za vyřizování stížnosti:
1) vedoucí Poradny Charity Ostrava – při stížnosti na sociální pracovnici nebo na externího právníka
2) vedoucí útvaru služeb sociální prevence Charity Ostrava – při stížnosti na vedoucí Poradny, nebo na činnost Poradny Charity Ostrava

Kontakty pro podávání stížností v organizaci i nestranné instituce

Postup při vyřizování stížnosti:
Zodpovědná osoba situaci prošetří a vypracuje písemnou zprávu o výsledku šetření a o řešení situace. Obsahem zprávy je záznam zjištěných skutečností, vlastní vyjádření k míře pochybení poradkyně či k možným nedostatkům v rámci činnosti Poradny a odůvodnění tohoto stanoviska. Dále je uveden způsob, kterým byla situace prošetřována.
V případě oprávněné stížnosti je zjednána náprava s cílem zabránit opakování situace v budoucnosti. Ve zprávě je způsob nápravy a případná opatření uvedena.

Lhůta pro vyřízení stížnosti: max. 30 kalendářních dnů ode dne přijetí stížnosti.
Doba archivace zprávy o výsledku šetření: 10 let
Informování o řešení stížnosti: předem dohodnutým způsobem (při osobní stížnosti), prostřednictvím nástěnky v čekárně (při anonymní stížnosti).

Podrobnější pravidla pro podávání a vyřizování stížností a připomínek jsou k dispozici v čekárně Poradny.

Těší se na Vás poradenský tým:
Bc. Johanka Czudek, DiS., vedoucí střediska
Mgr. Klára Fajkusová, sociální pracovnice
JUDr. Oldřich Eliáš, externí právník

Příběh:
Pana Hynka poslali na Poradnu z Krizového centra, jelikož mu hrozilo, že přijde o střechu nad hlavou. Bydlel v městském bytě už mnoho let a před dvěma lety si chtěl vymalovat. Ale protože je důchodce a neměl hned dost peněz v hotovosti, půjčil si od jednoho soukromníka. Půjčku řádně splácel a po roce si myslel, že má splaceno, ale neustále mu chodily další výzvy o doplacení úroků a pan Hynek platil a platil. Nakonec mu začaly docházet finance a ze strachu z exekuce začal peníze na splátky brát z financí odložených na placení nájmu. Když to takhle šlo už nějaký čas, zjistil od Policie, že se stal obětí podvodníka. Skutečný dluh už mnohonásobně přeplatil.
Když přišel domů, čekala na na něj výzva z městského úřadu, aby se z bytu vystěhoval, jinak jej nechají vyklidit soudně. Zhroutil se a upadl do depresí. Poradkyně řešila s panem Hynkem finance a bydlení a doporučila mu několik sociálních služeb, kam se může ohledně ubytování obrátit, než se mu podaří najít nový byt. Jednu ze služeb si vybral a poradkyně mu pomohla vyplnit žádost a domluvit tam setkání se sociální pracovnicí. Nové ubytování mu dá prostor ke zklidnění a pak můžeme společně s Hynkem hledat cestu zpět k jeho vlastnímu bydlení.

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje

Městského obvodu Ostrava-Vítkovice.

Statutární město Ostrava     Moravskoslezský kraj   Městský obvod Ostrava-Vítkovice

23. 1. 2018, 15:47 — 13. 12. 2018, 23:59