Tři králové popřejí lidem v Ostravě a okolí po dvacáté i koncertem

Tisková konference - Tříkrálová sbírka 2020

20. ročník tradiční Tříkrálové sbírky proběhne od 1. do 14. ledna 2020. Tři králové budou v Ostravě a okolí přicházet do domácností s přáním štěstí, zdraví a pokoje do nového roku. Sbírku doprovodí 7. 1. od 18 h Tříkrálový koncert Pavla Helana a dalších umělců v ostravském kostele sv. Václava.

Skupiny Tří králů budou v první polovině ledna navštěvovat domácnosti v Ostravě, okolních městech a obcích, ale také v rámci celé České republiky. Budou lidem přinášet dary a žádat o finanční příspěvek na podporu lidí v nouzi. Charita Ostrava a Charita sv. Alexandra jsou realizátory Tříkrálové sbírky v Ostravě a okolí. Peníze darované do zapečetěných tříkrálových kasiček budou v roce 2020 dle již schválených záměrů použity na podporu pacientů mobilního i lůžkového hospice, lidí ohrožených sociálním vyloučením, lidí s duševním onemocněním nebo lidí se zdravotním postižením v chráněných dílnách.

Tříkrálová sbírka 2020„Prostředky z Tříkrálové sbírky umožňují dlouhodobě díky štědrosti dárců a ochotě dobrovolníků ostravským Charitám uskutečňovat aktivity, jejichž smyslem je přinášet důstojnost a kvalitu do životů lidí, kteří žijí v obtížích, sociálním vyloučení způsobeném mnohdy také zdravotním hendikepem. Například Mobilní hospic sv. Kryštofa by s ohledem na deficitní hospodaření bez prostředků ze sbírky již pravděpodobně nemohl dále fungovat. Přitom tuto specializovanou zdravotní služby pro lidi v závěru života využije ročně mnoho desítek lidí v širokém okolí a můžou tak prožívat svoji nemoc v kruhu svých nejbližších. Děkuji všem dárcům i tříkrálovým koledníkům, kteří dobrovolně věnují svůj čas a úsilí, aby tato sbírka mohla pomáhat druhým,“ uvádí  Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava.

Při sbírce v roce 2019 shromáždili Ostravané a obyvatelé okolních obcí na podporu potřebných lidí částku
2 230 753 Kč. Na poděkování za pomoc dobrovolných koledníků při realizaci sbírky v únoru připravujeme akce ve spolupráci s Akademickým filmovým klubem Vysoké školy báňské a zimním stadionem Sareza. „Srdečně zveme na Tříkrálový koncert do ostravského kostela sv. Václava, kde 7. ledna 2020 od 18 h vystoupí na podporu lidí v nouzi písničkář Pavel Helan s violoncellistou Štěpánem Švestkou a Ostravský dětský sbor,“ avizuje ostravskou událost počátku roku ředitel Pražák. Další aktivitou je nabídka Tříkrálového punče nebo teplého čaje pro kolemjdoucí 6. ledna 15 – 19  h na Alšově náměstí v Ostravě-Porubě.

Tříkrálová sbírka 2020Poznávacím znamením Tříkrálové sbírky jsou skupinky tří králů. Charitní koledníky bude možné v Ostravě a přilehlých obcích potkávat od počátku roku do 14. ledna 2020. Celkem do ulic města a okolních obcí vyjdou více než čtyři stovky tříkrálových skupinek tvořených zhruba čtrnácti sty dobrovolnými koledníky. Koledníci jsou vybaveni plastovými pokladničkami zapečetěnými ostravským magistrátem, nebo úřady okolních obcí a jsou označeny červenobílým logem Charity Česká republika. Vedoucí skupinky je starší patnácti let a disponuje průkazkou/plnou mocí k nakládání s pokladničkou. „Údaje na průkazce vedoucího kolednické skupinky se musí shodovat s údaji v jeho občanském průkazu. V případě pochybností je možné jej požádat o prokázání totožnosti,“ uvádí Veronika Curylová, koordinátorka sbírky v Ostravě. V období sbírky se mohou na veřejnosti objevit i koledníci, kteří nezastupují Charitu a mohou získávat prostředky pro vlastní potřeby. Charitní koledníci jsou připraveni prokázat svoji totožnost.

Při rozdělení výtěžku Tříkrálové sbírky se postupuje metodikou: 65 % se vrací zpět do míst, kde byly peníze vykoledovány (oblastní Charity), 15 % podpoří projekty diecézních Charit, 10 % putuje na podporu charitních projektů humanitární a rozvojové pomoci v zahraničí, 5 % jde na podporu projektů Charity ČR, 5 % je určeno na režii sbírky. Všem lidem, kteří se podílejí pomocí nebo darem na Tříkrálové sbírce, děkujeme!

Finance Tříkrálové sbírky 2020 Charita Ostrava a Charita sv. Alexandra využijí na záměry (projekty):Charitní středisko sv. Kryštofa - mobilní hospic a ošetřovatelská služba

1. Podpora Mobilního hospice a ošetřovatelské služby sv. Kryštofa (250 000 Kč)
  2. Podpora Šatníku Charity Ostrava (105 000 Kč)
  3. Rekonstrukce Charitního domu sv. Benedikta Labre (500 000 Kč)