Sbírka šatstva - Nepotřebné věci potřebným lidem

Celoostravská humanitární sbírka šatstva a dalších věcí Charity Ostrava ve spolupráci s Diakonií Broumov „Nepotřebné věci potřebným lidem“ proběhne opět 10. září 2013. Darováním nepotřebných oděvů umožní dárci jejich další využití, vytvoří pracovní příležitost lidem v krizové životní situaci a pomůžou šetřit životní prostředí.

Leták - Sbírka - Nepotřebné věci potřebným lidemCharitou Ostrava tradičně organizovaná humanitární sbírka proběhne v Ostravě v úterý 10. září 2013 od 9 do 18 h. Možnost odevzdání čistého a suchého oblečení, ložního prádla, ručníků, dek, přikrývek, obuvi, hraček, nádobí a porcelánu bude přímo do vagónu v areálu nákladního nádraží ČD Cargo na křižovatce ulic Mariánskohorská a Cihelní. Věci je nejlépe darovat zabalené do igelitových pytlů či krabic, aby se transportem ve vagónech nepoškodily.

Na převzetí humanitárního materiálu od dárců se v Ostravě budou podílet kromě zaměstnanců Charity Ostrava také uživatelé sociálních služeb pro lidi bez domova v Charitním domě sv. Františka, kde jsou provozovány sociální služby noclehárna a azylový dům. Část shromážděných věcí – především teplé zimní ošacení, čepice, ponožky bude na místě vytřízeno a využito pro uživatele služeb pro lidi bez domova. Ložní prádlo, ručníky, utěrky budou využity také v charitních domovech pro seniory.

Shromážděné ošacení a další věci poputují do Diakonie Broumov, kde se na jejich třídění podílí také sociálně znevýhodnění lidé, kteří takto mohou být zaměstnáni. Shromážděná materiální pomoc je rozdělena z 10 % pro lidi v nouzi v rámci ČR (Diakonie Broumov provozuje 30 výdejních míst, poskytuje ošacení dalším charitativním organizacím), 45 % putuje do zahraničí, dalších 40 % se průmyslově zpracovává, a 5 % tvoří odpad. Případný výtěžek ze sbírek se využívá na financování služeb pro sociálně potřebné lidi poskytované Diakonií Broumov, na pokrytí nákladů s realizací a svozem celorepublikových sbírek a na likvidaci odpadu. Více o užití sbírek na webu www.diakoniebroumov.org.

PŘIJÍMANÉ VĚCI:

•  letní a zimní oblečení (dámské, pánské, dětské)
  • lůžkoviny, prostěradla, ručníky, utěrky, záclony
  • látky (minimálně 1m2, prosíme, nepřijímáme odřezky a zbytky látek)
  • domácí potřeby - nádobí bílé i černé, skleničky (nepoškozené)
  • peří, péřové a vatované přikrývky, polštáře a deky
  • obuv – nepoškozená, svázaná v páru
  • dětské hračky (stavebnice, panenky, plyšáci atd.)

VĚCI, KTERÉ NELZE PŘÍJMOUT:

• ledničky, televize, počítače a jinou elektroniku, matrace, koberce
  • nábytek, jízdní kola a dětské kočárky
  • znečištěný a vlhký textil

Pokračování sbírky Charita Ostrava připravuje na 15. dubna 2014. Termín bude ještě potvrzen na webu Charity Ostrava.

Všem dárcům a podporovatelům sbírky děkujeme.Mapka - sbírka šatstva Nepotřebné věci potřebným lidem

MÍSTO SBÍRKY: Ostrava hl. nádraží, vjezd do areálu nákladního nádraží ČD Cargo na křižovatce ul. Mariánskohorská a Cihelní

Kontakt:
Ing. Dalibor Kraut, vedoucí útvaru pro vztahy s veřejností, CHARITA OSTRAVA, Kořenského 17, 703 00 Ostrava-Vítkovice, Tel.: 596 787 691, mob.: 731 625 853, e-mail: dalibor.kraut(at)charita.cz,