Ostravské Dny proti chudobě 2019

Dny proti chudobě Ostrava 2019

Charita Ostrava a Armáda spásy organizují 14. ročník Dnů proti chudobě Ostrava 2019. Tradičně proběhnou akce pro klienty i širokou veřejnost. Cílem je upozornit na téma chudoby a sociálního vyloučení, s nutností podpory těm, kdo jsou jím ovlivněni.

Hosty panelové diskuse „Chudoba a sociální stát“ budou politik a diplomat Pavel Fischer a sociolog Libor Prudký. Novinkou je zapojení studentů Střední umělecké školy Ostrava formou malování obrazů na téma „Jak vidím chudobu?“. Jejich vernisáž se uskuteční v ostravském hypermarketu Globus na závěr kampaně.

Dny proti chudobě začínají jako vždy Ekumenickým setkáním, které 14. října 2019 od 8 h nabídne duchovní podporu při hledání cest k řešení obtížných životních situací spojených s chudobou. Ve stejný den večer se uskuteční moderovaná panelová diskuse ve známém ostravském Centru Pant s řečníky Pavlem Fischerem a  Liborem Prudkým na téma Chudoba a sociální stát.

14-10-2019_panelová diskuse_DPCH_PantSlova máme ve své mysli přirozeně spojená s obrazy. Co se nám vybaví při slově chudoba? Obvykle je to obraz žebráka, válečného veterána, chudé vdovy nebo stařenky, kteří zůstali odkázáni na pomoc ostatních. Je to ale opravdu obraz chudoby v 21. století?“ uvádí téma chudoby Pavel Fischer. „Abychom porozuměli změnám, které nastaly, musíme si pokládat základní otázky. Proč se dnes lidé propadají pod hranici chudoby? Do jaké míry jim společnost efektivně pomáhá? Jak dnes doopravdy žije chudý člověk? A co dělá stát? Vynakládá peníze na boj s chudobou účelně? Stačí nám navyšovat rozpočty na boj s chudobou, nebo potřebujeme přehodnotit účelnost jejich vynakládání?“, dodává Pavel Fischer, který v diskusi zmíní také své zkušenosti z přístupu k řešení chudoby ve Francii, kde působil jako velvyslanec.

Následující den se bude konat Setkání u společného ohně s uživateli sociálních služeb, jejich poskytovateli i zástupci veřejné správy. Kampaň uzavře vernisáž obrazů na téma „Jak vidím chudobu?“. Výtvarné práce studentů Střední umělecké školy Ostravy přiblíží pohled mladého člověka na tento aspekt života společnosti. Výstava v Globusu v Ostravě-Plesné potrvá do konce října.

Čtrnáctý ročník Dnů proti chudobě v Ostravě pořádaný Armádou spásy a Charitou Ostrava se koná ve dnech od 14. – 17. října 2019. Všechny akce kampaně mají již svou tradici, a chceme jimi různou formou přispět k otevření tématu chudoby, sociálního vyloučení a nutnosti podpory těm, kdo jsou jím ovlivnění. Připojujeme se tak k mnoha dalším akcím a lidem, kteří si v ČR i celé Evropě připomínají Mezinárodní den za vymýcení chudoby, ustanovený OSN právě na 17. října.

Aktivity Dnů proti chudobě v Ostravě 2019 finančně podporuje statutární město Ostrava.