Na Homeless Cupu Morava 2019 se utkají lidé bez domova

Homeless cup Morava 2018

Ve čtvrtém ročníku fotbalového turnaje Homeless Cup Morava se utkají týmy tvořené lidmi bez domova. Turnaj pořádaný ve středu 17. 4. 2019 od 9:00 h v ostravském Trojhalí Karolina zahájí slavnostním výkopem zástupci pořádající Armády spásy, Charity Ostrava, Trojhalí Karolina a Sananimu. Zveme veřejnost k divácké podpoře sportovních výkonů lidí bez přístřeší.

17-04-2019_Homeless_Cup_MoravaOstravský fotbalový Homeless Cup Morava 2019 je součástí národní kvalifikace pro Homeless World Cup 2019, prestižní celosvětový projekt, jehož hlavním cílem je prostřednictvím fotbalu zvyšovat povědomí o problému bezdomovectví a chudoby ve světě. Světový turnaj proběhne od července do srpna 2019 v Anglickém městě Cardiff. Turnaj se řadí mezi největší sportovní události se sociálním zaměřením na světě. „Každoročně se lidé bez domova, kteří byli na ulicích neviditelní, stávají hrdiny na hřišti, kteří hrdě reprezentují svou zemi, protože jejich životy se navždy mění“ takto přibližují smysl výjimečné sportovní události její pořadatelé z Homeless World Cup Foundation. Získání nominace pro reprezentaci České republiky na světovém turnaji je motivací pro účastníky moravské kvalifikace. Do turnaje se přihlásilo celkem 7 týmů složených z klientů a zaměstnanců azylových domů.

„Sociální izolace, do které se lidé bez domova dostávají, může být překonatelná a zapojení do kolektivního sportu je o spolupráci a vztazích s dalšími lidmi, které mohou pomoci při návratu „z ulice“ do běžného života.“ přibližuje význam zapojení uživatelů sociálních služeb do sportu Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava.

Homeless Cup Morava 2018_2Charita Ostrava a Armáda spásy dlouhodobě zajišťují v Ostravě služby sociální prevence na pomoc ženám a mužům bez domova jako jsou terénní programy, nízkoprahová denní centra, noclehárny, azylové domy nebo sociální rehabilitaci např. ve startovacích bytech.

Zázemí a sportoviště pro uskutečnění Homeless Cup Morava 2019 v Ostravě poskytuje v rámci své dlouhodobé podpory poskytovatelů sociálních služeb Trojhalí Karolina. Organizace SANANIM, z. ú, poskytovatel služeb lidem s drogovou závislostí, je koordinátorem Homeless World Cupu v České republice a zajišťuje účast české reprezentace na světovém šampionátu. Ostravský turnaj budou dozorovat její zmocněnci, aby soutěž po všech stránkách naplnila potřebnou kvalifikační úroveň pro světový Homeless World Cup.