Podpůrné skupiny pro domácí pečující už začaly
8. dubna 2022 Aktuálně

Podpůrné skupiny pro domácí pečující už začaly

Díky projektu podpořeného z Evropského hospodářského prostoru a Norských fondů „Život s demencí – zvýšení informovanosti o rizicích, příznacích, časné detekci, možnostech prevence léčby Alzheimerovy a jiných typů demence“ realizuje Charita Ostrava podpůrné skupiny pro pečující osoby o člověka s demencí.

Podpůrné skupiny_2022_f_2Podpůrná skupina vznikla za účelem pomoci pečujícím osobám v jejich mnohdy nelehkém úkolu. Každodenní maximální nasazení pro druhého a péče o jeho potřeby je pochopitelně velmi náročná a vyčerpávající. Aby člověk mohl poskytovat nemocnému to nejlepší, měl by myslet i na své potřeby. K tomu by měla sloužit tzv. podpůrná skupina, která je naplněna vzájemnou úctou, pochopením, ale i spoustou nápadů a nových podnětů, které si lidé vzájemně předávají a sdílejí.

Setkání sPodpůrné skupinykupiny trvá cca 2 hodiny. Skupinu vedou zkušení sociální pracovníci a odborníci s dlouholetou praxí. V průběhu jsou řešena zásadní témata, otázky a situace, se kterými se pečující každodenně setkávají a neví si rady. Jejich účastníci sami setkávání komentují např.: „Je skvělé, že se svěřujeme někomu, kdo chápe, co prožíváme“. Podpůrné skupiny budou zatím realizovány během 2 let vždy jednou měsíčně. Pro více informací neváhejte napsat nebo zavolat koordinátorce aktivity:

Martina Krhutová, e-mail: martina.krhutova@ostrava.charita.cz, 733 676 692.

Odkaz na webové stránky Fondů EHP a Norska: www.fondyehp.cz

Evropský hospodářská prostor a Norské fondy

Projekt je podpořen grantem z Evropského hospodářského prostoru a Norských fondů v rámci projektu „Život s demencí – zvýšení informovanosti o rizicích, příznacích, časné detekci, možnostech prevence a léčby Alzheimerovy a jiných typů demence“ s reg. číslem ZD-MGS2-007.

Mgr. Martina Krhutová

koordinátor dobrovolnického centra, fundraiser