NOC POD STŘECHOU může pomoci lidem v nouzi
23. prosince 2021 Aktuálně

NOC POD STŘECHOU může pomoci lidem v nouzi

Chladná zimní období jsou rizikem pro lidi bez přístřeší. Na využití sociálních služeb jim často schází prostředky. NOC POD STŘECHOU je možnost, jak pomoci se zajištěním bezplatného pobytu v noclehárně Charitního domu sv. Františka v Ostravě-Vítkovicích.

Charitní dům sv. Františka - noclehárna a azylový dům„Sociální službu „noclehárna“ poskytujeme mužům bez domova celoročně za 50 Kč/noc. Částka zahrnuje nocleh, základní nasycení, pitný režim, možnost využití hygienického zázemí charitního domu a psychosociálního poradenství“ sděluje Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava. „V mrazivých dnech  bychom rádi tuto službu lidem v nouzi poskytovali zdarma, proto se na širokou veřejnost obracíme s dárcovskou výzvou NOC POD STŘECHOU“ vysvětluje ředitel Pražák. Noclehárna v Charitním domě sv. Františka může poskytnout zázemí pro 26 mužů bez domova. Zejména v zimním období bývá  kapacita služby zcela naplněna lidmi, kteří se dostali do nepříznivé životní situace jako její bývalý klient:

„Pan Karel pravidelně využíval službu noclehárny. Dříve pracoval jako svářeč. Byl zdatný a v práci to dotáhl na vedoucího, postavil si rodinný dům. Pak propadl alkoholu, byl několikrát hospitalizovaný na psychiatrii v Opavě. Později se mu podařilo si vyřídit starobní důchod. Získal ubytování v azylovém domě a již druhým rokem bydlí v sociálním bytě. Bylo neskutečné, jak se pan Karel dokázal změnit. Zůstaly mu totiž schopnosti z mládí, dokázal si zorganizovat život, maloval obrazy, choval rybičky, četl knížky, chodil pomáhat lidem, uměl si život plánovat a užívat si ho. Dostal zpátky do života řád. Velice důležitá a většinou klíčová možnost bydlení pomohla i řadě dalších lidí, se kterými se v rámci služby noclehárna setkáváme. Člověk potřebuje příležitost a pak může z nepříznivé situace vystoupit zpět do běžného života,“ vypráví Jiří Linart, vedoucí Charitního domu sv. Františka.

Finanční podpora 50 Kč do dárcovské výzvy NOC POD STŘECHOU umožní Charitě Ostrava zajistit jeden bezplatný nocleh pro potřebné lidi bez domova v Ostravě. Další informace na webu: https://www.darujme.cz/projekt/1205658
Děkujeme!

Sociální službu noclehárna poskytuje Charita Ostrava od roku 1994 s finanční podporou statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje a dalších donátorů. Noclehárna v Ostravě-Vítkovicích na ul. Sirotčí 683/41 ročně umožní okolo 7 tisíc přenocování. Více o službě na webu: https://ostrava.caritas.cz/komu-pomahame/lide-bez-domova/nocleharna-frantisek/