Charita pro Ukrajinu
24. března 2022 Aktuálně

Charita pro Ukrajinu

V souvislosti s narůstajícím počtem uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny realizuje Diecézní charita ostravsko-opavská materiální a potravinovou sbírku pro tyto lidi v nouzi hledající v České republice pomoc a útočiště. Charita Ostrava se připojuje k této materiální sbírce i finanční sbírce Charity Česká republika.

Dárci, kteří by se chtěli zapojit do materiální sbírky, mohou přinést trvanlivé potraviny a drogerii do  sídla Charity Ostrava 24., 25. a 31. 3. v době 10-18 h na ul. Kořenského 1323/17 v Ostravě-Vítkovicích.

„Pro lidi v nouzi z prchající z Ukrajiny využijeme především konzervy, instantní jídla, rýži, těstoviny, dětské výživy, trvanlivé mléko apod. Z drogerie jsou potřebné prostředky osobní hygieny – mýdla, šampony, zubní pasty a kartáčky, dámské vložky a tampony, dětské pleny,“ žádá veřejnost Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava.

Materiální pomoc, která se podaří během sbírky shromáždit, využije Charita Ostrava na pomoc lidem v nouzi přicházejícím z Ukrajiny, pro které bude v případě potřeby poskytovat zázemí v Charitním domě sv. Benedikta Labre.  Další část sbírky bude předána Diecézní charitě ostravsko-opavské pro její ukrajinské partnery pomáhající lidem, kteří zůstávají žít v zasažených oblastech na Ukrajině.

Materiální sbírka probíhá do konce března nejen v Ostravě, ale i v dalších mnoha městech, kde působí oblastní Charity v rámci Moravskoslezského kraje.

Charita Ostrava se připojila také k národní finanční veřejné sbírce Charity Česká republika „Charita pro Ukrajinu“. Dary lze poskytnout na sbírkové konto č. ú.: 55660022/0800, VS 104 u České spořitelny na portálu https://www.darujme.cz/projekt/1205923 nebo i do zapečetěných sbírkových pokladniček umístěných stacionárně na místech v Ostravě a okolí (seznam na webu: https://ostrava.caritas.cz/akce/.  Využití této finanční sbírky směřuje na podporu lidí zasažených konfliktem na Ukrajině a slouží k zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické prostředky či přístřeší. Součástí pomoci je i poskytnutí psychologické podpory.

„Podporujeme suverénní stát - Ukrajinu, který byl vojensky napaden. Jsme  připraveni poskytnout zázemí v jednom z charitních domů lidem, kteří Ukrajinu nuceně opouští. Dle potřeby se zapojujeme do aktivit koordinovaných ze strany Charity Česká republika, statutárního města Ostravy a dalších subjektů.“ doplňuje ředitel Pražák.

Děkujeme všem dárcům a podporovatelům materiální i finanční sbírky pro Ukrajinu.