CHARITNÍ STŘEDISKO MATKY TEREZY - pečovatelská služba Hrabyně

Žádost o poskytnutí služeb Charitního střediska Matky Terezy
Ceník služeb - Charitní středisko Matky Terezy - pečovatelská služba Hrabyně

Katalog kompenzačních pomůcek
Ceník při zapůjčení kompenzačních pomůcek

Shrnutí dotazníkového šetření pro uživatele služeb 2015
Shrnutí dotazníkového šetření pro rodinné příslušníky uživatelů služeb 2015

Jak pečovat o nemocného v domácím prostředí - aktuální termíny semináře

"Člověk nesmí dopustit, aby se jeho život zastavil, ani tehdy, když jeho životní sen ztroskotal."
T. Williams

POSLÁNÍ

Charitní středisko Matky Terezy - pečovatelská služba HrabyněPosláním pečovatelské služby je poskytovat seniorům a lidem se sníženou soběstačností individuální podporu při uspokojování základních životních potřeb v domácím prostředí. Umožňuje jim setrvání v přirozeném prostředí a zachování vlastního životního stylu, prožití plnohodnotného, aktivního a důstojného života. Péče je poskytována kvalifikovaným a motivovaným personálem, který pracuje podle zásad dobré a bezpečné práce.

CÍL

Prostřednictvím pečovatelské služby dosáhnout soběstačnosti uživatele nebo podpory rozvoje soběstačnosti, setrvaní v přirozeném prostředí a zachování vlastního životního stylu.

CÍLOVÁ SKUPINA

Cílovou skupinou jsou osoby, které splňují tato kritéria:

• osoby jsou starší 19 let,
  • osoby se zdravotním postižením,
  • osoby s chronickým onemocněním,
  • senioři,
  • osoby, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby

Služba je určena uživatelům, jejichž schopnosti jsou sníženy, např. v oblastech osobní péče, využívání veřejných míst, péče o domácnost, kontakt s rodinou a širší společností. Tyto osoby nejsou schopny zajistit si své životní potřeby ve vlastním prostředí vlastními silami. Jedná se převážně o osoby sociálně znevýhodněné, které žijí v prostředí Rehabilitačního centra Hrabyně.

ZÁSADY SLUŽBY

• INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP

poskytovaná služba musí vycházet z individuálně určených potřeb uživatele služby a musí vytvářet takové podmínky, aby mohl uživatel služby uplatnit svou vůli podle svého lidského potenciálu. Pracovník zachovává a podporuje přijatelné zvyky uživatele, zvyky společensky nebo osobně nepřijatelné akceptuje, pokud jimi uživatel neomezuje práva druhých.

• SAMOSTATNOST

uživatel je zapojován v nejvyšší možné míře do jednotlivých procesů probíhajících v průběhu poskytované služby, určuje si místo, čas a způsob průběhu služby. Pracovníci uživatele podporují, aby se aktivně podílel na naplňování svých osobních cílů.

• PARTNERSTVÍ

přestože je uživatel služby kvůli své nepříznivé sociální situaci v nevýhodném postavení vůči zařízení a jeho pracovníkům, je brán jako partner, který má nárok na rovnocenný vztah a uplatňování svých práv. Pracovníci musí respektovat jeho svobodnou volbu.

• PRINCIP KŘESŤANSKÝCH ZÁSAD

na základě křesťanských zásad:

1. nést víru v dobro života a člověka do situací charakterizovaných nepříznivou sociální situací např. ztrátou smyslu života, utrpením nebo životními tragédiemi
    2. nést naději i do beznadějných situací, tzn. nabízet životní perspektivu, která má širší rozpětí než čistě lidská naděje
    3. v tíživé situaci přijímat trpícího s laskavostí, i když on sám se už nedokáže přijmout a všichni ostatní jej už odepsali
  • ODBORNÁ PRÁCE

pracovníci pečovatelské služby jsou podporováni v odbornosti své profese, která umožňuje zvyšování kvality poskytované služby. Poskytování služby musí být odborné a bezpečné

Pečovatelskou službou zajišťujeme komplex služeb, přičemž klademe důraz na respektování individuálních potřeb uživatelů. Zajišťujeme především:

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu (pomoc a podpora při podávání jídla a pití, pomoc při oblékání, svlékání včetně speciálních pomůcek, pomoc při prostorové orientaci, samostatném pohybu ve vnitřním prostoru, pomoc při přesunu na lůžko nebo vozík),
  • pomoc při osobní hygieně (pomoc při úkonech osobní hygieny, pomoc při základní péči o vlasy a nehty, pomoc při použití WC),
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy (zajištění stravy, donáška nebo dovoz oběda, pomoc při přípravě jídla a pití, příprava a podání jídla a pití),
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti (běžný úklid a údržba domácnosti, údržba domácích spotřebičů, pomoc při zajištění velkého úklidu domácnosti, běžné nákupy a pochůzky, velký nákup, praní a žehlení ložního prádla, praní a žehlení osobního prádla),
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím (doprovod dospělých do zaměstnání, k lékaři, na úřady veřejné správy, instituce poskytující veřejné služby a zpět).

Sociální pracovník zajišťuje pomoc při vyřízení a podávání žádostí (např.):

• příspěvek v souvislosti s používáním kompenzačních pomůcek,
  • podání žádosti o příspěvek na péči,
  • vyřízení občanského průkazu či pasu. atd.

Náš tým tvoří zkušení a kvalifikovaní pečovatelé, kteří v případě potřeby úzce spolupracují se sociálním pracovníkem, duchovním a dobrovolníky. Při práci uplatňujeme Standardy kvality sociálních služeb podle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách.

Příběh:
Pan Karel bydlel dlouhou dobu v zařízení sociálních služeb. Na radu svých přátel se nedávno osamostatnil. Protože pracuje a pobírá invalidní důchod, není finančně závislý na rodinných příslušnících. Sehnal si bydlení
a pomalu začíná sám hospodařit. Je to pro něj zásadní změna, protože má najednou velkou zodpovědnost, aby bylo vše tak, jak chce a potřebuje. Vedle sebe má však přátele, kteří mu vždy rádi a ochotně pomohou. Poskytovanými pečovatelskými službami také přispíváme k jeho spokojenosti. Poskytujeme panu Karlovi pomoc s osobní hygienou, zajištěním chodu domácnosti, pereme mu prádlo. Přejeme mu, aby byl spokojený s novým životním stylem, a aby měl vždy úsměv na tváři, jako dosud.

Projekt je realizován s finanční podporou Moravskoslezského kraje.

Moravskoslezský kraj

Projekty Charity Ostrava jsou realizovány s finanční podporou statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje, Programu švýcarsko-české spolupráce

Program švýcarsko-české spolupráce

1. 6. 2017, 08:00 — 30. 6. 2017, 17:00