CHARITNÍ STŘEDISKO GABRIEL - komunitní centrum pro seniory

Čujkovova 3165/40a, 700 30 Ostrava-Zábřeh

Charitní středisko Gabriel - komunitní centrum pro seniory

Shrnutí dotazníkového šetření pro uživatele služeb 2017Shrnutí dotazníkového šetření pro rodinné příslušníky uživatelů služeb 2017

Dotazníkové šetření pro rodinné příslušníky uživatelů služeb 2018

„Seniorský věk není handicap.“

POSLÁNÍ

Charitní středisko Gabriel - aktivita Tvořivé rucePosláním Charitního střediska Gabriel – Komunitního centra pro seniory v Ostravě-Zábřehu je prostřednictvím sociálně aktivizačních služeb přispět ke snížení osamělosti, k utváření pocitu užitečnosti, bezpečnosti, k navazování nových sociálních vazeb a k udržování soběstačnosti a samostatnosti. Služby rovněž vedou k podpoře setrvání seniorů v domácím prostředí a zároveň odstraňují izolaci od společenského prostředí.

CÍL

Charitní středisko Gabriel - aktivita Základy práce na PCCílem Komunitního centra je s pomocí zájmových, vzdělávacích, společenských a volnočasových aktivit udržet a rozvíjet osobní a sociální schopnosti a dovednosti, které podporují sociální začleňování uživatelů.

CÍLOVÁ SKUPINA

Cílovou skupinou jsou senioři a osoby se zdravotním postižením ohrožené sociálním vyloučením způsobené osamělostí, zhoršováním zdravotního stavu apod.

ZÁSADY SLUŽBY

• Charitní středisko Gabriel - aktivita Keramická dílnaSAMOSTATNOST

To, co může uživatel služby během poskytování sociální služby zvládnout z vlastní iniciativy a svým vlastním přičiněním (svépomocně), to se mu nemůže brát z rukou a přenášet na pracovníky střediska. Uživatel je k samostatnosti a co největší soběstačnosti pracovníky neustále povzbuzován a motivován.

• PARTNERSTVÍ

Uživatel služby je brán jako partner, který má nárok na rovnocenný vztah a uplatňování svých práv a pracovníci musí respektovat jeho svobodnou volbu.

• Charitní středisko Gabriel - aktivita Cvičení pro senioryINDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP

Poskytovaná sociální služba musí vycházet z individuálně určených potřeb uživatele služby a musí vytvářet takové podmínky, aby mohl uživatel služby uplatnit svou vůli podle svého lidského potenciálu.

• PRINCIP KŘESŤANSKÝCH ZÁSAD

Na základě křesťanských zásad nést víru v dobro života a člověka do situací charakterizovaných nepříznivou sociální situací např. ztrátou smyslu života, utrpením nebo životními tragédiemi; nést naději i do beznadějných situací, tzn. nabízet životní perspektivu, která má širší rozpětí než čistě lidská naděje; v tíživé situaci přijímat trpícího s laskavostí, i když on sám se už nedokáže přijmout a všichni ostatní jej už odepsali.Charitní středisko Gabriel - aktivita Konverzace v německém jazyce

Komunitní centrum pro seniory je příjemným místem pro trávení času seniorů. Nabídka aktivit je určena každému, kdo má chuť účastnit se kulturního, společenského a duchovního života nebo si chce jen popovídat. Komunitní centrum pro seniory bezúplatně nabízí:

• kurz práce na PC
  • Charitní středisko Gabriel - aktivita Kroužek angličtinydámský klub Živá voda
  • společenské hry
  • výtvarná činnost - pletení, malování, batikování
  • kroužek Tvořivé ruce - keramická dílna
  • přednášky a besedy
  • jazykové kurzy
  • setkávání u šálku čaje či kávy
  • galerie G

CHARITNÍ GALERIE GCharitní galerie G

Charitní Galerie G je přístupná od pondělí do pátku v době 8.00 - 16.00 h.
Kontaktní osoba: Hana Papežová
tel.: 732 702 321, e-mail: papezovahana(at)seznam.cz
Konzultační hodiny: čtvrtek 8.00 - 13.00 h
Fotodokumentaci proběhlých výstav naleznete na webu: babi90.rajce.idnes.cz

Prezentace z uskutečněných výstav:

PROGRAMY KOMUNITNÍHO CENTRA

REGIONÁLNÍ KONTAKTNÍ CENTRUM PRO OBĚTI NACISMU A MEZIGENERAČNÍ DIALOG OSTRAVA

Živá paměťAktivity centra zajišťuje Živá paměť, o. p. s. jejichž posláním je docenění obětí nacismu a předání jejich vzpomínek mladším generacím.

Obecně prospěšná společnost Živá paměť nabízí např. služby německého dobrovolníka, který dochází na návštěvy a pomáhá různým způsobem lidem, kteří byli dotčeni nacistickým bezprávím, dále poskytuje telefonické a písemné sociální poradenství prostřednictvím Poradny pro oběti nacismu. Počínaje červnem 2009 nabízí vybrané aktivity i v ostravském regionu ve spolupráci s Charitou Ostrava v prostorách Charitního střediska Gabriel.

Pozvání setkání při kávě či čaji, kde je prostor pro společné povídání platí nejen pro zájemce o téma nacismu.

Koordinátorka centra: PhDr. Darina Sedláčková, 224 872 730 (pevná linka) nebo 606 619 148 (mobil)

Program Regionálního kontaktního centra:

Program Živá paměť 7-8/2018

Příběh:
V Galerii G od roku 2007 již vystavovalo asi 120 různých osobností a proběhlo 72 ver nisáží. Umělecky založení senioři si tak splnili svůj sen a vystavili zde svá díla, jelikož nikdo není dost starý na to, aby si stanovil nový cíl.
Ostrava je plná zajímavých žen, které i v seniorském věku měly co nabídnout (malířky, fotografky, básnířky, tanečnice apod.). A to nás inspirovalo i v naší galerii, kdy vznikl v roce 2013 cyklus „neobyčejné ženy“ a umožnil prezentovat skvělá díla nadaným umělkyním. Jednou z nich je neobyčejná žena Naděžda Rokytová, scénáristka, choreografka a režisérku tanečního souboru Kotek v Ostravě, který v Galerii G pravidelně vystupuje, ale i sama tančí v Country souboru, který vede dobrovolnice Charity Ostrava – paní Dana B.. Tato aktivní seniorka rovněž navštěvuje kroužek angličtiny v Charitním středisku Gabriel. Také stále dochází do malířského kurzu malíře Josefa Odrášky, který středisko pořádá a vystavuje své obrazy v rámci výstav kroužku. Paní Naděžda je ochotná vždy v čemkoliv pomoci, je obětavá a přátelská. Jsme rádi, že takové skvělé ženy žijí mezi námi.

Hana Papežová,
uživatelka služby a galeristka Galerie G

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy,
Městského obvodu Ostrava-Jih a Moravskoslezského kraje.

Statutární město Ostrava        Městský obvod Ostrava-Jih    Moravskoslezský kraj

Společně-tvoříme-JIH

23. 1. 2018, 15:47 — 13. 12. 2018, 23:59

Nebojte se pečovat - kurzy

15. 5. 2018, 15:34 — 3. 9. 2018, 23:59

Jak vypadá chudoba? Fotosoutěž!

11. 9. 2018, 17:00 — 11. 9. 2018, 19:00

Fotoklub Mosty - vernisáž fotografií - 11. 9. 2018