CHARITNÍ DŮM SV. BENEDIKTA LABRE - nízkoprahové denní centrum

Lidická 773/54, 703 00 Ostrava - Vítkovice

Charitní dům sv. Benedikta Labre

„Krize je produktivní stav. Člověk z ní musí odstranit pouze příchuť katastrofy.“ Max Frisch

Logo link programu IROP_CZProjekt "Rozvoj a optimalizace sociálních služeb v Charitním domě sv. Benedikta Labre pro lidi bez domova"je financován Evropskou unií.

Registrační č. projektu: CZ.06.2.56/0.0/0.0/16_040/0002234
Období realizace projektu: 23. 10. 2017 - 31. 08. 2019
Výzva: 30. Výzva IROP - ROZVOJ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB (SVL) - SC 2.1 (č. výzvy: 06_16_040)
Název programu: 11703 - Integrovaný regionální operační program
Hlavní cíl projektu: Zajištění rozvoje a optimalizace sociálních služeb pro osoby bez přístřeší nebo sociálním vyloučením ohrožené na území Ostravy prostřednictvím rekonstrukce a modernizace objektu Charitního domu sv. Benedikta Labre. Realizací projektu dojde k rozšíření stávajících prostor a zkvalitnění zázemí pro klienty i pracovníky služby pro poskytování profesionální sociální práce, která bude rozšířena o nové aktivity (svépomocné skupiny a terénní programy).

POSLÁNÍ

Charitní dům sv. Benedikta Labre - nízkoprahové denní centrumSociální služba Charitního domu sv. Benedikta Labre - nízkoprahové denní centrum v Ostravě-Vítkovicích pomáhá lidem bez domova v jejich obtížné situaci. Pomůžeme vám s ošacením, stravou a osobní hygienou. Poradíme vám, s čím bude potřeba ve věcech, se kterými si nevíte rady. Pokusíme se společně nalézt řešení vedoucí k odstraňování překážek, které vnímáte jako potřebné zdolat.

CÍL

Charitní dům sv. Benedikta Labre - nízkoprahové denní centrumCílem Charitního domu sv. Benedikta Labre - nízkoprahového denního centra je:

• člověk, který je nasycen, umyt, ošacen,
  • povzbuzen, podpořen, nasměrován/zorientován,
  • informován/uvědomen.

CÍLOVÁ SKUPINA

Charitní dům sv. Benedikta Labre - nízkoprahové denní centrum

Plnoleté osoby bez domova, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci a nejsou schopné ji řešit vlastními silami.

ZÁSADY SLUŽBY

• Do služby není potřeba se předem hlásit, při vstupu legitimovat, je pouze na každém uživateli, co o sobě prozradí a jak často přijde.
  • Neděláme za uživatele to, co zvládne sám.
  • Přistupujeme k uživateli ve službě jako k partnerovi, který má svá práva i povinnosti a může se svobodně rozhodovat.
  • Charitní dům sv. Benedikta Labre - nízkoprahové denní centrumKaždý člověk je jiný, jinak vnímá své potřeby, má jiné schopnosti a možnosti. Snažíme se v jednání s každým uživatelem tyto odlišnosti vnímat a respektovat.
  • Přistupujeme s úctou k osobní důstojnosti každého člověka, podporujeme osobnost, tělo i duši. Pracovníci jsou otevřeni rozhovorům na téma smyslu života, víry, hledání vnitřních hodnot.

Služby jsou poskytovány bezúplatně.

Další informace o Charitním domě sv. Benedikta Labre a jeho patronovi na webu Benedikt-Labre.cz

Příběh:
Pan František musel odejít z bytu, kde pobýval u svého známého. A jelikož byl sankčně vyřazen z úřadu práce, ocitl se zcela bez finančních prostředků. Aby měl kde přespávat, využíval střídavě sociální službu noclehárny v Armádě spásy a v Charitním domě sv. Františka. Kromě noclehu docházel téměř denně do našeho nízkoprahového denního centra. Bylo na něm vidět, že jeho situace mu nebyla lhostejná. Osobní doklady měl a svou nepříznivou životní situaci řešil za pomoci pracovníků Charitního domu sv. Benedikta Labre, kteří oceňovali
hlavně jeho aktivní přístup. Byli mu nápomocní při hledání zaměstnání i vlastního bydlení. Pan František si práci hledal aktivně. Absolvoval několik brigád na dohodu o provedení práce a po půl roce se zaregistroval zpět na úřad práce. Následně si našel bydlení v sociální službě azylový dům v Ostravě-Porubě. Po měsíci nám pan František přišel oznámit, že získal zaměstnání na plný pracovní poměr, a za podporu a pomoc při řešení
životní situace nám poděkoval.

Video - Charitní dům sv. Benedikta Labre - rekonstrukce vstupu 2013

Služba je podpořena v rámci dotačního programu „Podpora služeb sociální prevence“
Moravskoslezským krajem v letech 2017–2019.

Logo dotačního programu EU-MSK

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy a Moravskoslezského kraje.

Statutární město Ostrava        Moravskoslezský kraj

23. 1. 2018, 15:47 — 13. 12. 2018, 23:59

Nebojte se pečovat - kurzy

23. 4. 2018, 11:22 — 31. 5. 2018, 17:00

Program v Charitním středisku Gabriel - 5/2018

15. 5. 2018, 15:34 — 3. 9. 2018, 23:59

Jak vypadá chudoba? Fotosoutěž!