CHARITNÍ DŮM SV. ZDISLAVY - azylový dům pro matky s dětmi

Kapitolní 1475/14, 700 30 Ostrava-Zábřeh

Charitní dům sv. Zdislavy

Základní informace o sociální službě
Leták o sociální službě
Ceník sociální služby
Žádost o poskytnutí sociální služby

„...přechodné útočiště na cestě životem..."

POSLÁNÍ

Charitní dům sv. ZdislavyPosláním sociální služby Charitní dům sv. Zdislavy - azylový dům pro matky s dětmi v Ostravě-Zábřehu je podporovat matky s dětmi, ženy s dětmi svěřenými do péče a těhotné ženy, které se dostaly do nepříznivé sociální situace spojené se ztrátou bydlení, v jejich soběstačnosti a zapojení do běžného života ve společnosti.

CÍL

Na základě individuálního přístupu rozvíjet potřebné schopnosti a dovednosti uživatelek služby důležité pro řešení jejich nepříznivé sociální situace.

CÍLOVÁ SKUPINA:

Charitní dům sv. ZdislavyCharitní dům sv. Zdislavy poskytuje sociální službu matkám s dětmi, ženám, kterým byly svěřeny děti do péče a těhotným ženám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení, kterou neumí vyřešit vlastními silami a splňují tyto náležitosti:

• plnoletá matka, žena, které byly svěřeny do péče děti, těhotná žena, věk dětí do 18 let
  • je ochotná aktivně řešit  svou nepříznivou sociální situaci
  • fyzicky soběstačná
  • zdravotně způsobilá

OKRUH OSOB, KTERÝM NELZE SLUŽBU POSKYTNOUT:

• matkám, ženám s těžkým smyslovým/mentálním/pohybovým hendikepem
  • matkám, ženám cizinkám, se kterými se nelze domluvit bez přítomnosti tlumočníka
  • matkám, ženám s těžce pohybově hendikepovaným dítětem (s ohledem na věk dítěte)

ZÁSADY SLUŽBY

• Charitní dům sv. ZdislavySAMOSTATNOST

co může uživatelka během poskytování sociální služby zvládnout z vlastní iniciativy a vlastním přičiněním (svépomocně), nechat ji konat a nepřenášet na sociálního či jiného pracovníka, podporovat uživatelku v odpovědnosti za sebe sama;

• PARTNERSTVÍ

přestože je uživatelka služby z důvodu své nepříznivé sociální situace v nevýhodném postavení vůči zařízení a jeho pracovníkům, je brána jako partner, který má nárok na rovnocenný vztah a uplatňování svých práv a oprávněných nároků, a pracovníci respektují její svobodnou volbu;

• INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP

poskytovaná sociální služba vychází z individuálně určených potřeb uživatelky, jejich schopností a možností, pracovníci vytváří takové podmínky, aby uživatelka služby mohla uplatnit svou vůli podle svého lidského potenciálu;

• ZAMĚŘENÍ NA CELEK
    poskytovaná sociální služba pomáhá uživatelce uspokojit potřeby v těchto oblastech života:
                    • tělesná – bydlení, ochrana a stabilita materiálního prostředí charitního domu;
                    • duševní – respekt, sebeúcta, touha někam patřit,
                    • sociální – začlenění do běžné společnosti, podpora kontaktů a vztahů s přirozeným sociálním prostředím;
                    • duchovní – potřeba formovat sám sebe, rozvíjet a využívat co nejplněji své schopnosti;
                  • PRINCIP KŘESŤANSKÝCH ZÁSAD

Na základě křesťanských zásad:

• Charitní dům sv. Zdislavyvnímat každého člověka jako jedinečnou bytost; v jeho tíživé situaci ho přijímat s laskavostí, i když jinde již nenachází porozumění a podporu;
                                      • nést víru v dobro života a člověka do situací charakterizovaných nepříznivou sociální situací např. ztrátou smyslu života, utrpením nebo životními tragédiemi;
                                      • nést naději i do beznadějných situací, tzn. nabízet životní perspektivu

Ve dnech 2. - 3. 4. 2014 proběhla v Charitním domě sv. Zdislavy inspekce poskytování sociální služby dle ustanovení zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zák. o sociálních službách. Všechna hodnocená kritéria byla hodnocena bodem 3 s celkovým hodnocením 100 %.

Příběh:
    Když se paní Věra přistěhovala do azylového domu pro matky s dětmi, starší dcera začala navštěvovat první ročník základní školy. Mladší z obou dcer byla z důvodu fyzického omezení odkázána plně na péči své matky. Od počátku spolupráce se paní Věra snažila aktivně řešit zdravotní stav své dcery, zároveň také stabilizovat svůj psychický stav. Vzhledem k náročnosti celé situace se často cítila velmi vyčerpaná. Podpora všech pracovníků azylového domu a její motivace celou situaci zvládnout postupně vedla ke stabilizaci jejího psychického stavu a k rozhodnutí postavit se na vlastní nohy. Věříme, že i v dalším životě se jí bude dařit svá rozhodnutí naplňovat.

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy a Moravskoslezského kraje.

Statutární město Ostrava        Moravskoslezský kraj

Projekty Charity Ostrava jsou realizovány s finanční podporou statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje, Programu švýcarsko-české spolupráce

Program švýcarsko-české spolupráce

1. 6. 2017, 08:00 — 30. 6. 2017, 17:00