DAŇOVÉ ZVÝHODNĚNÍ DÁRCŮ

Rozhodnete-li se naši činnost finančně podpořit, můžete si určitou výši bezúplatného plnění (dříve daru) odečíst od vašeho daňového základu.  Pro výpočet, o kolik se poskytnutím podpory sníží vaše daňová povinnost můžete využít daňového kalkulátoru, který provozuje server Neziskovky.cz.

MOŽNOSTI SNÍŽENÍ DAŇOVÉHO ZÁKLADU DÁRCŮ:
  • fyzické osoby (podle § 15 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu)

Od základu daně mohou fyzické osoby (včetně zaměstnanců) odečíst hodnotu bezúplatných plnění (dříve darů), pokud jejich úhrnná hodnota ve zdaňovacím období (kalendářní rok) přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč (může se jednat i o součet darů). V úhrnu lze odečíst nejvýše 15 % ze základu daně.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) uplatňují odpočet darů z daní přímo ve svém daňovém přiznání. Zaměstnanci, jimž daňové vyrovnání zpracovává zaměstnavatel, předkládají potvrzení o poskytnutí daru své mzdové účtárně jednou ročně, nejpozději do poloviny února a to za celý předchozí rok. Snížení daňového základu se následně projeví v rámci daňového vyrovnání ve vyšší březnové výplatě.

• právnické osoby (podle § 20 odst. 8 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmu)

Od základu daně mohou právnické osoby odečíst hodnotu bezúplatných plnění (dříve darů), pokud jejich úhrnná hodnota činí alespoň 2000 Kč za kalendářní rok. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % z již sníženého základu daně o jiné odečitatelné položky (pro dary odeslané v roce 2013 platí nejvýše 5 %).

Charita Ostrava je osvobozena od daně z bezúplatného nabytí (darů) pro zákonem stanovené veřejně prospěšné účely. Dary, které organizace získá jsou využity v plné výši jejich hodnoty. Podrobnější informace naleznete v Zákoně o daních z příjmů č. 586/1992 Sb.

Pro potvrzení o daru prosíme o vyplnění těchto údajů:

(u právnických osob název firmy)

Korespondenční adresa:

(vyplňujte, pokud se liší od adresy firmy / trvalého bydliště)

(vyplňujte bez teček a čárek)
(využijte pro detailní rozpis v případě, že jste zaslali více plateb v průběhu roku na jeden účet)
Ochrana proti SPAMu: opište kontrolní číslo. Jestliže číslo nemůžete přečíst, obnovte obrázek. CAPTCHA

3. 11. 2017, 16:13 — 30. 1. 2018, 23:59

Můj svět - 10. ročník fotografické soutěže Charity Opava