Představení pro jednoho diváka zaujalo v transformovně i hospici

Herci představení μSputnik v transformátorovně

Divadelní festival Dream Factory Ostrava opět vydal do prostor, kam se lidé běžně nedostanou. Na představení pro jednoho diváka s názvem μSputnik se přišli zájemci podívat do energetické transformovny ČEZ Distribuce v Ostravě-Kunčicích i Hospicu sv. Lukáše.

Hospic sv. Lukáše skupina ČEZ dlouhodobě podporuje finančními příspěvky z firemní nadace nebo dobrovolnickou prací svých zaměstnanců. Energetické kolečko propojili ostravští divadelní nadšenci, kteří získali na přípravu festivalu 260 000 korun od Nadace ČEZ.

Dostat se do míst, kam běžný smrtelník nevkročí, je vždycky velmi zajímavé, natož když tam člověk vidí tak pozoruhodné divadlo,“ řekl divadelní kritik Dominik Melichar, který si nenechal ujít představení v ostravské transformovně. Kromě něj zaujalo prostředí i herce a diváky.

V Hospici sv. Lukáše, který provozuje Charita Ostrava, byla atmosféra stejně srdečná, ale už ne tak veselá. „V našem zařízení je vždy obtížné říci dopředu, jaký ten den pro pacienty bude, ale věřili jsme, že pět nebo šest našich klientů představení navštíví, což se podařilo. Další divTZ2 - klient denního centra sv. Alžběty po představení v Hospici sv. Lukášeáci přišli z Charitního domu sv. Alžběty. Všichni byli překvapeni. Ještě nikdy neslyšeli, že by mohlo být divadlo pro jednoho diváka,“ řekl šéf hospice Jaroslav Doležel.

Pořadatelé a energetici vybrali oba prostory záměrně. Transformovnu jako důležitou součást distribuční soustavy, hospic provozovaný Charitou Ostrava jako zařízení, které dlouhodobě podporuje Nadace ČEZ. „Práce lidí v Hospici svatého Lukáše je příkladná, zařízení se stalo vzorem pro celý region. Proto jsme rádi, že můžeme představit prostředí hospice a naši vzájemnou spolupráci v rámci Dream Factory Ostrava také veřejnosti,“ řekla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ, která je tradičním partnerem festivalu.

TZ1 - Jak scéna fungujeDvanáctiminutové představení se na obou místech odehrávalo vícekrát. „Je postavené na principu papírových mechanických automatů a pop-up knížek. Se Sputnikem, první umělou družicí Země, diváci cestují vesmírem a zažívají dobrodružství spojená se závody o dobytí vesmíru a studenou válkou. Celý kus se hraje v minikukátku o rozměrech 4x7 centimetrů a pidiloutečky jsou ještě daleko menší,“ vysvětlil ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

Zatímco transformovna se veřejnosti otevřela zcela mimořádně, do hospice se mohou zájemci dostat i jindy. Nejbližší příležitost bude v rámci dne otevřených dveří 16. června u příležitosti Týdne zdraví v Ostravě. Individuální nebo skupinovou prohlídku je možné rezervovat na webu: https://tydenzdravi.ostrava.cz (rubrika kalendář – pátek).

Text převzatý z tiskové zprávy skupiny ČEZ z 8. 6. 2016.

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Projekty Charity Ostrava jsou realizovány s finanční podporou statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje, Programu švýcarsko-české spolupráce

Program švýcarsko-české spolupráce

1. 6. 2017, 08:00 — 30. 6. 2017, 17:00