Hospic sv. Lukáše slouží deset let

Setkání k 10. výročí Hospice sv. Lukáše

Děkovnou bohoslužbou, koncertem a výstavou fotografií si připomněli pracovníci, klienti, rodiny a příznivci 10. výročí od otevření Hospice sv. Lukáše a Charitní hospicové poradny

Péče v Hospici sv. LukášeHospic sv. Lukáše slouží lidem v závěru života od října 2007. Za desetiletou historii službu využilo zhruba 3 500 klientů, zejména lidí s onkologickou diagnózou, kteří zde prožili závěr života za podpory zdravotníků, sociálních pracovníků, psychologa, duchovních a hospicových dobrovolníků. Deset let slouží také Charitní hospicová poradna, která vznikla v souvislosti s otevřením lůžkového Hospice sv. Lukáše.

Setkání u příležitosti 10. výročí otevření ostravského hospice zahájila děkovná mše sv. sloužená P. Mgr. Vítězslavem Řehulkou, který je s Hospicem sv. Lukáše spojen v oblasti duchovní správy. Setkání k 10. výročí otevření Hospice sv. LukášeV rámci úvdu setkání ředitel Charity Ostrava Martin Pražák poděkoval za možnost vzniku hospice, který přispívá ke kvalitě života umírajících lidí a poděkoval za pomoc a podporu všem příznivcům a donátorům této potřebné zdravotní služby.

V rámci setkání Charita Ostrava přijala dva finanční dary - 120 tis. Kč od soukromého dárce na podporu lůžkového Hospice sv. Lukáše, který využijeme na pořízení průmyslové pračky, kterou je potřeba po letech provozu obnovit. Částkou 150 tis. Kč se rozhodla firma k Brembo Czech s. r. o. podpořit dlouhodobě ztrátový provoz Mobilního hospice sv. KryštofaSetkání k 10. výročí otevření Hospice sv. Lukáše. Dar předal formou symbolického šeku plant manager ostravského závodu této automotive společnosti pan Simone Memeo.

Účastníci setkání, mezi kterými byli také Zbyněk Pražák, náměstek primátora statutárního města Ostravy, Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR a Diecézní charity ostravsko-opavské, Michal Vojáček, ředitel odboru zdravotní péče VZP ČR, Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ a další se mohli ve vestibulech Hospice sv. Lukáše nechat oslovit fotografiemi ze souboru Nevšední tvář Setkání k 10. výročí otevření Hospice sv. Lukášeradosti, který připravila a zapůjčila Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče. Fotografie přibližují prostředí a služby poskytované v různých hospicích v rámci České republiky a budou v hospici přístupné do konce října.

Tým Hospice sv. Lukáše připravil na spojovacích schodištích budovy výstavu ilustračních fotografií ze života Hospice sv. Lukáše doplněnou rozhovory a příběhy lidí, kteří byli klienty této služby. Kulturní část programu setkání obohatil hudebními vstupy z děl W. A. Mozarta, J. S. Bacha a A. Vivaldiho vynikající Benda Quartet, komorní soubor Janáčkovy filharmonie Ostrava.Setkání k 10. výročí otevření Hospice sv. Lukáše

Účastníci setkání, stejně jako zaměstnanci a klienti služby obdrželi jako upomínku na 10. výročí bylinný sirup z produkce sociálního podniku Pro-charitu.cz. Vše dobré pro další práci pro potřebné lidi týmu Hospice sv. Lukáše i Charitní hospicové poradny.

Projekty Charity Ostrava jsou realizovány s finanční podporou statutárního města Ostravy, Moravskoslezského kraje, Programu švýcarsko-české spolupráce

Program švýcarsko-české spolupráce

1. 10. 2017, 08:00 — 31. 10. 2017, 17:00