Dream Factory Ostrava: představení μSputnik pro jednoho diváka odehrajeme v transformovně i hospici

Jedno z představení festivalu Dream Factory Ostrava, největší přehlídky činoherního divadla na severní Moravě, opět zavítá do běžně nepřístupných prostor. Diváci se mohou letos těšit na distribuční transformovnu a hospic. Odehraje se tam 12minutové představení pro jednoho diváka s názvem μSputnik.

Po předloňském vystoupení Lenky Dusilové pod chladící věží Elektrárny Dětmarovice a loňské exhibici Norberta Lichého v Audienci zahrané v podzemních prostorách vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně se mohou letos diváci těšit na distribuční transformovnu a hospic. Odehraje se tam 12minutové představení pro jednoho diváka s názvem μSputnik.

Ve čtvrtek 1. června 2017 se bude originální divadlo odehrávat v prostorách transformovny společnosti ČEZ Distribuce v Ostravě-Kunčicích a o den později zavítá do Hospice sv. Lukáše ve Výškovicích, který Skupina ČEZ dlouhodobě podporuje finančními příspěvky z firemní nadace nebo dobrovolnickou prací svých zaměstnanců. S provozem transformovny i hospice se mohou diváci seznámit při krátké exkurzi.

Pořadatelé a energetici vybrali oba prostory záměrně. Transformovnu jako důležitou součást distribuční soustavy, hospic provozovaný Charitou Ostrava jako zařízení, které dlouhodobě podporuje Nadace ČEZ. „Práce lidí v Hospici svatého Lukáše je příkladná, zařízení se stalo vzorem pro celý region. Proto jsme rádi, že můžeme představit prostředí hospice a naši vzájemnou spolupráci v rámci Dream Factory Ostrava také veřejnosti,“ řekla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ, která je tradičním partnerem festivalu.

Na obou místech se bude představení odehrávat vícekrát. „Je postavené na principu papírových mechanických automatů a pop-up knížek. Se Sputnikem, první umělou družicí Země, diváci cestují vesmírem a zažívají dobrodružství spojená se závody o dobytí vesmíru a studenou válkou. Celý kus se hraje v minikukátku o rozměrech 4x7 centimetrů a pidiloutečky jsou ještě daleko menší,“ vysvětlil ředitel festivalu Tomáš Suchánek.

V představení μSputnik účinkuje autor scénáře Dominik Migač, který spolu s rovněž vystupující Terezou Černou hru také režíroval. Netradiční kousek v produkci MIR.theatre měl premiéru v únoru 2016 a od té doby sklízí úspěchy a nadšené reakce diváků i kritiků na domovské scéně i festivalech.

Vstup na představení je zdarma, kapacita je však výrazně omezena. Objednat na konkrétní termín se zájemci mohou osobně v pokladně Divadla Petra Bezruče, telefonicky na čísle 596 618 363 nebo emailem na adrese vstupenky@bezruci.cz.

Celý text převzatý z tiskové zprávy Skupiny ČEZ z 21. 4. 2017

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ